sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Haalariharjoituksia

Olen kantanut vähän huonoa omaatuntoa siitä etten ole aikoihin ehtinyt ommella mitään omalle esikoiselle - kaikki ompelupaja-aika on viime aikoina vierähtänyt hattujen äärellä. Nyt kävin viimein käsiksi metsolalta tilattuun, inspiraatiota odottaneeseen punaiseen joustofroteepalaan.

Haalarit ovat mahtavan käytännöllinen ja mukava vaatekappale - kesällä ei tarvitse penkoa kaapista (lue: pyykkikorista) mätsäävää paita-housusettiä, senkun sipaisee vaan vähän suojakerrointa käsivarsiin. Mekkoihin nähden niissä on se etu että puistosession jälkeen alkkarit eivät ole täynnä hiekkaa..!

Haalareiden kulta-aika oli tietysti vanha kunnon 70-luku (jonka puolella itsekin olen täpärästi syntynyt - havahduin huomaamaan että olen nyt elänyt viidellä eri vuosikymmenellä, hui!), joten päätin tällä kertaa antaa mennä ihan reippaasti retroiluksi. Koska kangasta oli vain 60 sentin pala täytyi kaava katkaista keskeltä, mikä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi - vyötärölle tuli "ryhtisauma" johon vetoketjun sai luontevasti päätettyä. Ompeluun sain hurahtamaan hyvän osan sunnuntaista, mutta onnellisen asiakkaan reaktio oli kaiken vaivan arvoinen :D


 Söpöjen shortsihaalarien kaava on ystäväni lainaamasta 70-luvun lastenvaatekirjan uusintapainoksesta Ompele lapselle - vaatteet 0-4-vuotiaille (Elsebeth Gynther). Kirjaa tuntuu olevan lähes mahdotonta löytää suomenkielisenä, ystävänikin oli tilannut omansa tanskankielisenä versiona täältä. Onneksi kielimuuri ei osoittautunut täysin ylitsepääsemättömäksi - kaava-arkin tärkeimmät sanat olivat kouluruotsilla arvattavissa. Enemmän haastetta aiheutuikin sitten viimeistelyompelusta; kunnioitukseni hikipajojen ompelijanaisia, -miehiä ja -lapsia kohtaan kasvoi aivan uusiin mittoihin taistellessani resorikanttauksen peitetikkauksen kanssa henkseleiden kaarteissa - vastaavia ja vaativampiakin detaljeja löytyy halpavaatteista pilvin pimein. Sain purkaa kertaalleen koko kanttausnauhan, toisellakin kerralla jäi paljon toivomisen varaa mutta parempaan en (vielä) veny...


Vahingosta viisastuneena olen kehitellyt mallia ja ommellut henkselien tilalle kiinteän olkasauman ja siirtänyt nepparit haaroihin vaipanvaihtoavuksi. 

1 kommentti: